هر چه بیشتر دربارهی مغز آدمی کنکاش میکنیم با اطلاعات و یافتههای حیرتانگیزی روبرو میشویم. این عضو حیاتی آنچنان پر رمز و راز است که برخی از دانشمندان و طبیبان تمامی عمر حرفهای خود را به کاوش پیرامون مغز پرداختهاند و به قول معروف هفت شهر عشق را گشتهاند ولی همچنان از دفتر اول بیشتر نرفتهاند. اگر دلتان برای قدری حیرت تنگ شده، این مقاله را میهمان ما باشید تا هم اطلاعات عمومیتان درباره مغز بیشتر شود و هم دهانتان از تعجب باز بماند!
خصوصیات فیزیکی:
در این بخش اطلاعات با ارزشی پیرامون خصوصیات فیزیکی مغز انسان در اختیارتان قرار میدهیم:
- وزن: مغز انسان حدوداً 1360 گرم (3 پوند) وزن دارد.
- بخش پیشین مغز: بخش پیشین مغز آدمی بزرگترین قسمت آن است که 85 درصد از وزن این عضو حیاتی را به خود اختصاص داده است.
- پوست: پوستی که در کل سطح بدن انسان کشیده شده دو برابر مغز وزن دارد.
- ماده خاکستری: ماده خاکستری مغز از سلولهای عصبی (نورورنها) تشکیل شده که وظیفهی اصلی آنها انتقال سیگنالهای الکتریکی است.
- ماده سفید: ماده سفید مغز از شاخکهای متعدد سلولهای عصبی (دندریتها) و اکسون تشکیل شده که با هم شبکهای به هم تنیده از سلولهای عصبی را شکل میدهند.
- خاکستری و سفید: 60 درصد از مغز آدمی را ماده سفید و 40 درصد باقیمانده را ماده خاکستری شکل میدهد.
- آب: 75 درصد از مغز انسان را آب فراگرفته است.
- سلولهای عصبی: بیش از یک صد میلیارد سلول عصبی (نورون) در مغز انسان جای گرفتهاند.
- سیناپس: هر نورون بین یک تا ده هزار سیناپس دارد.
- فقدان حس درد: هیچ گیرندهی دردی در مغز آدمی وجود ندارد، به همین خاطر است که مغز نمیتواند احساس درد را بفهمد.
- بزرگترین مغز دنیا: در حالی که مغز فیل از نظر فیزیکی بزرگتر از مغز انسان است، مغر آدمی تنها 2 درصد از وزن انسان را شامل میشود و این در حالی است که این نسبت در فیل 0.15 درصد است؛ پس میتوان نتیجه گرفت که مغز آدمی دارای بالاترین نسبت وزن به کل بدن است.
- رگهای خونی: بیش از 161,000 کیلومتر رگ خونی در مغز وجود دارد.
- چربی: مغز آدمی چربترین عضو بدن است که بیش از 60 درصد آن را چربی فرا گرفته است.
رشد بافت مغز
رشد مغز آدمی از زمانی که در رحم مادر است شروع شده و در زمان تولد به بیشینهی رشد خود میرسد. این روند تا 18 سالگی همچنان ادامه مییابد.
- سلولهای عصبی (نورونها): سلولهای عصبی با نرخ 250,000 سلول عصبی در دقیقه در طول دورهی اولیهی جنینی رشد میکنند.
- اندازه در زمان تولد: مغز آدمی در زمان تولد به اندازهی مغز یک انسان بالغ است و حاوی اغلب سلولهای عصبی است.
- رشد مغز در طفل تازه تولد یافته: نرخ رشد در طفل تازه تولد یافته سه برابر آن در یک سالگی او است.
- رشد متوقف میشود: رشد مغز در 18 سالگی متوقف میشود.
- قشر مخ: همزمان با یادگیری بر ضخامت قشر مخ افزوده میشود.
- برانگیختن: در محیط مناسب میتوان به کمک شبیه سازی، توانایی یادگیری کودک را تا بیش از 25 درصد افزود.
- رشتههای عصبی جدید: روند ایجاد و رشد رشتههای عصبی جدید با توجه به پاسخهای طبیعی به فعالیتهای ذهنی است.
- بلند بلند بخوانید: بلند بلند خواندن و بلند بلند صحبت کردن با بچهها میتواند موجب ترغیب و رشد بیشتر مغز آنها شود.
- احساسات: ظرفیت احساساتی نظیر شادی، سرخوشی، ترس و خجالت فرد از همان زمان تولد در وی به وجود میآید. سبک خاص بزرگ کردن بچهها به هر چه بارورتر شدن یا سرکوب این احساسات میانجامد.
- نخستین حس: نخستین حسی که در آدمی شکل میگیرد حس لامسه است. از هفتهی هشتم لبها و گونهها و تا هفتهی دوازدهم تمامی بدن حس لامسه را درک میکنند.
- افراد دو زبانه: بچههایی که تا پیش از 5 سالگی دو زبان را میآموزند، با بروز تغییر در ساختار مغزی مواجه شده و در بزرگسالی ماده خاکستری بیشتری در مغزشان شکل میگیرد. پرسش اینکه برای افراد دو زبانه قضیه چطور است!!
- سوء استفاده از کودکان و تأثیر مغزی: نتایج تحقیقات موید این حقیقت است افرادی که در کودکی مورد آزار و اذیت جنسی قرار گرفتهاند با تأثیرات دائمی بر مغز و کند شدن رشد مغز مواجه میشوند.
کارکردهای مغز
از کارکردهای پنهان مغز گرفته تا پاسخهای قابل رویت آن، همگی این موارد نشانگر میزان هوش و استعداد فرد است، بیایید ببینید مغز چگونه با این واقعیتها سر و کار دارد.
- اکسیژن: مغز 20 درصد از کل اکسیژن بدن را مصرف میکند.
- خون: همانند اکسیژن، مغز 20 درصد از میزان گردش خون بدن را در خود پذیراست.
- بیهوشی: اگر 8 تا 10 ثانیه خون به مغز نرسد، فرد از هوش میرود.
- سرعت: سرعت پردازش اطلاعات در مغز حدود 0.5 متر بر ثانیه تا 120 متر بر ثانیه است.
- وات: در زمان بیدار بودن فرد، مغز میتواند بین 10 تا 23 وات انرژی الکتریکی تولید کند، که برای روشن کردن یک لامپ حبابی معمولی کافی است!
- خمیازه: (احتمالاً با خواندن این کلمه شما هم مثل من خمیازه کشیدهاید!) خمیازه ترفندی برای ارسال اکسیژن بیشتر به مغز، و خنک کردن آن است. خمیازه خیلی هم مسری است!
- قشر تازهی مخ: قشر تازه در حدود 76 درصد از مغز انسان را به خود اختصاص داده است، که مسئول بخش زبان و هوشیاری است. جالب اینکه این قشر مخ در انسان، بزرگتر از نمونههای مشابه در دیگر جانداران است؛ خب جای تعجب هم ندارد چون ما حیوانات ناطق هستیم.
- 10 درصد: این گفتهی قدیمی که آدمی تنها از ده درصد از توان مغزیاش بهره میبرد صحیح نیست چرا که هر بخش مغز فعالیت خاص خود را دارد.
- مرگ مغزی: مغز انسان میتواند 4 تا 6 ثانیه بدون اکسیژن زندگی کند و پس از گذشت این زمان، بافت مغز شروع به مردن میکند. و اگر 5 تا 10 دقیقه اکسیژن به مغز نرسد، اختلالات دائمی در آن روی میدهد.
- بالاترین دمای ممکن: بیشترین دمای ثبت شدهی بدن که شخص در آن جان سالم به در برده، 46.5 درجه سانتیگراد است. پس به خاطر داشته باشید دفعهی بعد که تب کردید سریعاً باید آن را پایین بیاورید.
- استرس: نتایج تحقیقات نشان میدهند که استرس فزاینده به بروز تغییرات در سلولهای مغزی، ساختار و کارکرد آن منتج میشود.
- هورمون عشق و اوتیسم (در خود ماندگی): اکسیتوسین (Oxytocin) هورمونی است که مسئول بروز احساس عشق در مغز بوده و ثابت شده دارای منافعی برای کنترل رفتارهای مکرر به خصوص در افرادی است که از بیماری اوتیسم (در خود ماندگی) رنج میبرند.
- غذا و میزان هوش: نتایج تحقیقی که بر روی بیش از یک میلیون دانش آموز در شهر نیویورک صورت گرفته نشان میدهد افرادی که در ناهار غذایی میخورند که فاقد مواد و رنگی مصنوعی، نگهدارنده و سایر رنگهای صنعتی است، در مقایسه با سایر همسالان حدود 14 درصد هوش بیشتری دارند.
- غذاهای دریایی: در شمارهی ماه مارس 2003 مجلهی دیسکاوری (Discovery) گزارش تحقیقی هفت ساله منتشر شد که نشان میداد افرادی که حداقل هفتهای یک بار غذاهای دریایی استفاده کردهاند، احتمال بروز بیماری زوال عقل در آنها تا 30 درصد کمتر است.
روانشناسی مغز
در این بخش دانستنیهایی پیرامون نحوهی تصمیمگیری و تأثیرات ناشی از تجربیات بر مغز را ارائه خواهیم کرد:
- قلقلک: شما نمیتوانید خودتان را قلقلک دهید چرا که مغز تفاوت بین تماس ناخواسته و ناگهانی خارجی و تماسهای خود شخص را درک میکند.
- همراه خیالی: تحقیقی که در استرالیا صورت گرفته نشان میدهد بچههای 3 تا 9 سالهای که دارای همبازی خیالی هستند، معمولاً نخستین فرزند خانوادهی خود میباشند.
- چهره خوانی: بدون تبادل حتی یک کلمه میتوانید از وضعیت چهرهی فرد دریابید که او در حس و حال خوبی است یا احساس خوبی ندارد و از موضوعی عصبانی است. تمامی این قابلیتها مربوط به بخش کوچکی با نام بادامهی مغز است.
- زنگ زدن در گوش: سالهای سال پزشکان و متخصصان معتقد بودند که حالت زنگ زدن گوش به دلیل کارکرد خاصی در مکانیزمهای گوش است، اما شواهد تازه گویای این موضوع است که این مورد بخشی از کارکرد مغز است.
- درد و جنسیت: دانشمندان دریافتهاند که مغز زنان و مردان در مواجهه با درد از خود واکنشهای متفاوتی نشان میدهند. به همین خاطر است که مردها دربارهی دردهایی که میکشند اغراق میکنند و از طرف دیگر زنان صبورانه همهی مشکلات را به جان میخرند.
- مزه سنج: گروهی از افراد هستند که گیرندههای چشایی بیشتری بر روی زبانشان دارند، به همین خاطر است که در تشخیص مزهی انواع غذا و نوشیدنیها تبحر بیشتری از خودشان نشان میدهند. در حقیقت، آنها میتوانند برخی مزهها که سایرین از درکشان عاجزند را تشخیص دهند.
- سرما: برخی از مردم نسبت به سرما حساسترند و در برابر آن بیشتر از خود حساسیت نشان میدهند. نتایج تحقیقات نشان میدهد که علت این امر به خاطر وجود کانالهای خاصی است که اطلاعات مربوط به سرما را به مغز ارسال میکند.
- تصمیمگیری: به طور عادی زنان به زمان بیشتری برای تصمیمگیری نیاز دارند، و به همین میزان نیز به تصمیمات خود پایبند هستند. این در حالی است که مردان سریع تصمیم گرفته و به همان سرعت آنها را زیر پا میگذارند.
- تمرینات ورزشی: برخی از شواهد تحقیقات نشان میدهد در حالی که برخی از افراد به طور طبیعی فعالتر هستند، و عدهی دیگر غیر فعالتر، به همین خاطر بیرون رفتن و انجام تمرینات ورزشی برای دسته دوم به مراتب سختتر است.
- ملالت: ملالت یا خستگی به دلیل فقدان یا کمی تغییر و ترغیب در فرد به وجود میآید که عموماً یکی از کارکردهای ادراکی مغز ماست و ارتباط مستقیمی با کنجکاوی درونی آدمی دارد.
- بیماری جسمانی: ارتباط مستحکمی بین جسم و جان وجود دارد. بر اساس تخمینهای صورت گرفته این ارتباط باید بین 50 تا 70 درصد باشد. به همین خاطر است که بسیاری از بیماریها تنها با ویزیت پزشک متخصص و پیش از استعمال دارو بهبود نسبی پیدا میکنند.
- ناراحتی و خرید: محققان دریافتهاند افرادی که درجهای از افسردگی را تجربه میکنند تمایل بیشتری به خرج کردن پول و کسب شادمانی از این طریق دارند!
حافظه
در این بخش در مییابیم که چطور عطر و بو، پرواززدگی، استروژن و بسیاری از دیگر موارد بر حافظه تأثیر میگذارند.
- پرواززدگی: پرواززدگیهای مداوم میتواند تأثیر مخربی بر حافظه فرد داشته باشد، احتمالاً به این دلیل که این حالت به آزاد شدن هورمونهای استرس در بدن منجر میشود.
- ارتباطات جدید: هر زمان که خاطرهای را به یاد میآوریم یا فکر جدیدی به سرمان میزند، در حال باز کردن اتصال جدیدی در مغز خود هستیم.
- ایجاد پیوستگی: حافظه از عناصر پیوستهای تشکیل شده است، پس اگر میخواهید موارد مورد نظر را خوب به خاطر بسپارید بهتر است بین این موارد ایجاد پیوستگی کنید.
- عطر و حافظه: خاطراتی که با عطر و بوی خاصی همراه میشوند، دارای ارتباط احساسی بیشتری بوده و بنابراین طولانیتر از دیگر خاطرات در ذهن باقی خواهند ماند.
- نام پریشی: نام پریشی اصطلاحی تخصصی مربوط به سندروم نوک زبان است و زمانی روی میدهد که فرد میتواند یک مفهوم را به خاطر آورد، اما از بیان واژهی متناظر با آن عاجز است.
- خواب: خواب شب بهترین زمان برای تحکیم و تثبیت تمامی خاطرات روزانه است.
- نخوابیدن: کمبود یا فقدان خواب نه تنها به مغز آسیب میزند بلکه ایجاد خاطرات جدید را نیز با مشکل همراه میکند.
- قهرمان جهان: قهرمان جهان در زمینهی حافظهی برتر، بن پریدمور نام دارد که موفق شده 96 مادهی تاریخی را در عرض 5 دقیقه و مجموعهای از کارتهای به هم ریخته را تنها در 26.28 ثانیه حفظ کند.
- استروژن و حافظه: هورمون استروژن (که در مردان و زنان یافت میشود) عاملی مهم در کارایی بهتر حافظه است.
- انسولین: انسولین عامل تنظیم کنندهی میزان قند خون آدمی است، اما اخیراً دانشمندان دریافتهاند که حضور این ماده در مغز به بهبود حافظه نیز کمک میکند.
خواب و رویا
رویا و آن چه در حین خواب روی میدهد هنوز معمایی پیچیده و حل نشده باقی مانده است. بیایید چند تایی از شواهد عجیب آن را بررسی کنیم.
- همه خواب میبینند: این که خوابهایتان را به خاطر ندارید به هیچ وجه بدین معنی نیست که خواب نمیبینید. جالب است بدانید همهی انسانها خواب میبینند.
- متوسط شبانه: اغلب افراد 1 یا 2 ساعت در شب خواب میبینند؛ این در حالی است متوسط افراد 7-4 ساعت از شب را در خواب سپری میکنند.
- خوابهای از یاد رفته: پنج دقیقه پس از بیدار شدن نیمی از ماجرای خواب از یاد شما رفته است! ده دقیقه بعد، بیش از 90 درصد آن فراموش میشود. پس اگر به تعبیر خواب اعتقاد دارید، بهتر است بلافاصله پس از بیدار شدن هر آنچه در یاد دارید را در دفتر مخصوصی نوشته و به خواب گذار کار بلدی نشان دهید.
- رویای افراد نابینا: ماهیت رویا فراتر از تماشای تصاویر حقیقی است، و به همین دلیل افراد نابینا نیز خواب میبینند. جالب اینکه، افرادی که نابینای مادرزاد هستند هم رویاهای تصویری میبینند.
- رنگی یا خاکستری: اقلیت 12 درصدی افراد تنها خوابهای سیاه و سفید میبینند؛ این در حالی است که مابقی، رویاهای رنگی را تجربه میکنند.
- بیحسی مجازی: زمانی که به خواب میرویم هورمونی در بدن ترشح میشود که مانع عمل کردن خارج از خواب میشودو به نوعی بدن را به حالت بی حسی مجازی میبرد.
- خُرخُر کردن: اگر خُرخُر میکنید خواب و رویایی در کار نیست!
- در حین خواب: اگر در حین خواب بیدار شوید احتمال به یاد داشتن رویاهایتان بیشتر میشود.
- نمادگرایی: همانطور که خواب گذاران و کتابهای تعبیر خواب گوناگون اذعان میکنند؛ رویاها تفسیر سادهای نداشته و تعابیر آن در پس نشانهها نهفته است.
- آدنوزین: کافئین با آدنوزینی که در بدن به صورت طبیعی منتشر میشود، مقابله میکند و به ایجاد حس هوشیاری در فرد میانجامد. دانشمندان به تازگی به ارتباط این دو پی بردهاند و آموختهاند که با بیشتر کردن آدنوزین میتوان الگوهای خواب طبیعی را ترویج داده و با بیخوابی مقابله کرد.
- نمایشگر رویاها: محققان ژاپنی موفق به توسعهی فناوری شدهاند که میتواند افکار را نمایش دهد. هیچ بعید نیست در آیندهی نزدیک این چشم بادامیها قادر به ساخت نمایشگری برای خواب و رویا شوند.
دانستنیهای جالب و خواندنی
در این بخش اطلاعات جالب و خواندنی مغزی را برای شما گردآوری کردهایم.
- هواپیما و سردرد: نتایج تحقیقات نشان میدهد که ارتباط مستقیمی بین پرواز و سردرد وجود دارد به طوری که 6 درصد از افراد در سفرهای هوایی سردرد میگیرند.
- تردستی: نتایج تحقیقات جدید نشان میدهد که شعبدهبازی میتواند در مدت یک هفته مغز فرد را تغییر دهد. این نتایج حاکی از آن است که یادگیری هر مورد تازه به بروز تغییرات سریع در مغز فرد منجر میشود.
- والت دیزنی و خواب: تحقیقی که در ژورنال علمی طب خواب منتشر شده شرح میدهد که چطور تولیدکنندگان فیلمهای پویانمایی دیزنی از اختلالات خواب در بسیاری از کارتونهای خود بهره بردهاند؛ از خرخرهای تام گرفته تا راه رفتن در خواب جری!
- چشمک: هر بار که چشمک میزنیم، مغزمان فعال شده و همهی تصاویر را روشن نگه میدارد، ما در طول روز به طور متوسط بیش از 20 هزار بار چشمک میزنیم.
- خنده: خندیدن به شوخیها به هیچ وجه کار سادهای نیست چرا که در هر خنده پنج بخش مغز فعال میشود.
- خمیازه مسری است: خمیازه واگیردار است، پس اگر کسی در اطرافمان خمیازه بکشد ما نیز خواسته یا ناخواسته کار او را تکرار خواهیم کرد. دانشمندان معتقدند این اقدام پاسخی به عادت دیرینهی انسانهای دوران کهن است که از خمیازه برای برقراری ارتباط استفاده میکردند؛ خودمانی خوب شد تلفن و پیامک اختراع شدند!
- بانک مغز: دانشگاه هاروارد دارای بانک مغزی با بیش از 7000 مغز واقعی انسان است که از آن برای انجام تحقیقات گوناگون استفاده میشود.
- فضای لایتناهی: نبود جاذبه در محیط خارج از جو زمین بر مغز انسان تأثیرات متعددی میگذارد که میزان و علت آن هنوز تحت بررسی دانشمندان است. به همین خاطر تا روشن شدن موضوع پیشنهاد میکنیم سفرتان به ماه را کنسل کنید.
- موسیقی: آموزش موسیقی در کودکان و بزرگسالان تا حد زیادی به تقویت توانایی مغزی و سازماندهی موارد موجود در آن کمک میکند.
- افکار: آدمی به طور متوسط بیش از 70 هزار بار در روز فکر میکند!
- توانایی دو دست: بخش پینهای یا (Corpus Collosum) مغز افراد چپ دست یا دو دست 11 درصد بزرگتر از افراد راست دست است. بخش پینهای، دو نیمکر? مغز را به هم متصل مینماید.
- کارهای پراضطراب: بر اساس نتایج تحقیقی که در دانشگاه بریستول صورت گرفته است، حسابداران صنفی از جامعه هستند که بیشترین سردرد کاری را تجربه مینمایند. پس از آنها کتابداران و رانندگان اتوبوس و کامیون قرار میگیرند.
- ارسطو: ارسطو به اشتباه تصور میکرد قلب مسئول وظایفی است که در مغز است.
- آدمخواری: نتایج برخی تحقیقات علمی نشان میدهد که آدمی دارای ژنی است که مغز را در برابر بیماریهای پرایون (Prion) محافظت میکند. این بیماریها از خوردن گوشت انسان به وجود میآید. متخصصان علم پزشکی معتقدند در گذشتههای بسیار دور احتمال اینکه انسانها، همنوعان خود را میخوردند وجود داشته است.
- شکسپیر: کلمه «مغز» 66 مرتبه در نمایشنامههای ویلیام شکسپیر انگلیسی آمده است.
- حافظ: به استناد موتور جستجوی گنجور، کلمه «مغز» 3 مرتبه در اشعار حضرت حافظ آمده است.
- سعدی: به استناد موتور جستجوی گنجور، کلمه «مغز» 38 مرتبه در اشعار استاد سخن نقل شده است.
- پروین اعتصامی: به استناد موتور جستجوی گنجور، کلمه «مغز» 3 مرتبه در آثار پروین اعتصامی آمده است.
مغزهای معروف
همیشه دانستن پیرامون مغز افراد مشهور جالب توجه بوده است. بیایید ببینیم کارشناسان مغز شناس درباره این افراد به چه شواهدی دست پیدا کردهاند:
- آلبرت اینشتین: مغز اینشتین از نظر ابعاد و اندازه مشابه دیگر افراد است با این تفاوت که بخشی از مغز وی که مسئول ریاضیات و ادراک فضایی است، 35 درصد بزرگتر از متوسط افراد است.
- ولادیمیر لنین: تحقیقاتی که پس از مرگ بر روی مغز ولادیمیر لنین، رهبر شوروی سابق صورت گرفته نشان میدهد مغز وی از نظر اندازه و سلولهای عصبی با سایرین متفاوت بوده است.
- کهنترین مغز: مغز سالمی که قدمتی بالغ بر 2000 سال دارد، اخیراً از دل خاک بیرون کشیده شده و در دانشگاه یورک، واقع در شمال انگلستان نگهداری میشود.
- رانندگان تاکسی لندن: شوفرهای تاکسی لندن شهرت خاصی به حفظ بودن نقشه شهر دارند – البته گمان نمیکنم هیچ یک از آنها به گرد رانندگان تاکسی تهران برسند. نتایج تحقیقات نشان میدهد که بخش هیپوکلیپ مغز آنها به دلیل حفظ کردن نقشه بزرگتر از سایرین است. بدین ترتیب کارشناسان مدعیاند با حفظ کردن اطلاعات بیشتر، این بخش از مغز به رشد خود ادامه میدهد.
مهمترین رویدادهای تاریخی-مغزی!
تاریخچهی تحقیق بر روی مغز به گذشتههای بسیار دور برمیگردد. جالب است بدانید طبیبان دربار فرعون، روش خاصی را برای جراحی مغز پادشاه میدانستند که با ایجاد حفره در مغز بخارات سمی (شما بخوانید ایدههای جدید شاه که مخالفان بسیار در دربار داشت) که در آن شکل گرفته بود را تخلیه میکرد؛ گاه فرعون بزرگ که همردیف خدایان بود، پس از عمل جراحی چندان دوام نمیآورد. بیایید در ادامه با برخی از مهمترین رویدادهای تاریخی مغز بیشتر آشنا شویم:
- 2000 سال پیش از میلاد مسیح: باستانشناسان شواهدی مبنی بر انجام عمل جراحی مغز اولیه کشف کردهاند. این شواهد شامل جمجمههایی است که سوراخی در آنها ایجاد شده است.
- 1811 میلادی: چارلز بل، جراح اسکاتلندی تبار موفق شد بخشی از مغز که مسئول حواس پنجگانه است را تشخیص دهد.
- 1899 میلادی: آسپرین به عنوان یکی از داروهای آرام بخش شناخته شد، هر چند تا پیش از 1915 م. فروش آن بدون تجویز پزشک ممنوع بود.
- 1921 میلادی: هرمان رورشاخ موفق به ابداع آزمایش لکه جوهر برای بیماران خود شد. این روش که بعدها به آزمون رورشاخ نیز مشهور گشت عبارتست از یک آزمون روانی است که در آن افراد مورد معاینه، تلقی خودشان را از لکههای عجیب و غریب جوهر میگویند و بر اساس این تفاسیر، روان شناس، نوع شخصیت یا عملکرد احساسی فرد یا حتی اختلالات ذهنی وی را تشخیص میدهد.
- 1959 میلادی: نخستین میمون به فضا فرستاده شد تا برای آزمایش بر روی رفتار انسان در خارج از جو زمین مورد تحقیق و بررسی قرار گیرد.
ممنون از اینکه مغزتان سوت نکشید و تا اینجای مقاله با زومیت همراه بودید. حالا شما 100 دانستنی درباره مغز میدانید، اما هنوز دانستنیهای بسیاری برای کاوش باقی مانده است؛ به قول شاعر شیرین سخن، مجلس تمام گشت و به آخر رسید عمر، ما همچنان در اوّل وصف تو ماندهایم...